Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ο Κώτσιο (Γαλάνης) Πλακούτσης


Σε ηλικία 8 – 10 ετών δικάστηκε και φυλακίστηκε με τον πατέρα του στα Γιάννενα.  Ο πατέρας του δραπέτευσε από τη φυλακή ενώ ο Κώτσιος κρατήθηκε μέχρι που έληξε η ποινή του. Εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να μάθει και λίγα γράμματα. Όταν αποφυλακίστηκε το «έπαιζε γραμματιζούμενος» και πράγματι ήταν γραμματιζούμενος μπροστά στους άλλους που δεν ήξεραν καθόλου γράμματα. Ο συχωρεμένος όταν έλαχε ήξερε να γράψει ένα γράμμα, μια ΑΙΤΗΣΗ, μια αναφορά. Ήταν λεβέντης στην εμφάνιση και υπηρέτησε ως στρατιώτης στη «Βασιλική Φρουρά». 

Με το μακαρίτη τον καλόγερο Ροβέλιστας Μητροφάνη δεν τα πήγαινε και τόσο καλά, γιατί ήταν Χριστιανός με απόψεις που παρέκλιναν από εκείνες της Θρησκείας.
Ο συχωρεμένος ο Κώτσιος υποστήριζε ανεπιφύλαχτα τις θρησκευτικές του απόψεις ακόμα και μπροστά στους παπάδες.
Κάποια μέρα ο Μητροφάνης του είπε: 
Άστα αυτά Κώτσιο, μην τα βάζεις με το Θεό και έλα μια μέρα να σε εξομολογήσω.  Ο Κώτσιος πήγε εξομολογήθηκε και ο Μητροφάνης «τον κανόνισε»*
- Έχεις πολλές αμαρτίες Κώτσιο, από εδώ και πέρα πρέπει να γίνεις καλός Χριστιανός. Για έξι μήνες πρέπει να νηστεύεις συνέχεια και μετά το εξάμηνο θα νηστεύεις μόνο Τετάρτες Παρασκευές και σαρακοστές. 
- Άμα νηστέψω;  τι θα γίνει ;  ρώτησε ο Κώτσιος.   
- Άμα νηστέψεις και δε συνεχίσεις να αμαρτάνεις, ο Θεός είναι φιλεύσπλαχνος και θα σε συγχωρήσει. Έτσι λένε οι γραφές, κατέληξε ο Μητροφάνης. 

Μετά από πολύ καιρό ο Μητροφάνης συνάντησε τον Κώτσιο στο μαγαζί του Πλαστήρα.
- Τι έγινε Κώτσιο, νήστεψες ; τον ρώτησε.
- ΟΧΙ, Παπά μου απάντησε ο Κώτσιος.
- Γιατί ;  Ρώτησε ο Μητροφάνης.
- Αν με συγχωρήσει τώρα ο Θεός, πάλι αμαρτίες θα ξανακάνω.  Πόσες φορές θα με συχωρέσει ;  κάποια στιγμή Θα βαρεθεί.  Έχω πολλά χρόνια ζωής μπροστά μου και αυτά που λέει η θρησκεία, εγώ παπά μου δεν μπορώ να τα εφαρμόσω από τώρα.
Όταν γεράσω και πριν πεθάνω, τότε θα νηστέψω. Ο Θεός είναι φιλεύσπλαχνος, θα συγχωρήσει όλες τις αμαρτίες και τις παλιές και όσες άλλες θα κάμω μέχρι τότε.  Έτσι δε λένε και οι γραφές παπά μου;
Θύμωσε ο Μητροφάνης και μάλωσε τον Κώτσιο μπροστά σε πολλούς θαμώνες του καφενείου καταλήγοντας:
Είσαι αδιόρθωτος, δεν σε σώνει τίποτα, σούμπιτος στην κόλαση θα πας.
Το έμαθε το χωριό και πολλοί ρωτούσαν τον Κώτσιο για το γεγονός. Ο Κώτσιος απαντούσε:
Μου είπε πως θα πάω στην κόλαση, αλλά ψέματα είπε.   «Έμαθα γέμισαν και ο παράδεισος και η κόλαση. Πουθενά δε χωράω, Εμένα σε κάνα διάδρομο θα με πετάξουν».                
τον κανόνισε* = του έθεσε όρους μετάνοιας.
 Μια ιστοριούλα του Λάμπρου Λ. Πλακούτση 10-7-2011.
Κώστας Α. Παππάς





Διαβάστε στο **ΑΣΤΡΟΧΩΡΙ ΑΡΤΑΣ**
Σέλτσο – Οδοιπορικό στον τόπο θυσίας   


Στις 22 Αυγούστου ημέρα Δευτέρα και ώρα 21.30΄στην κεντρική πλατεία της Τοπικής Κοινότητας ΠΗΓΩΝ – ΑΡΤΑΣ <<ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ >> του δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για το Ολοκαύτωμα των ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ στο ΣΕΛΤΣΟ, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του διακεκριμένου Αρτινού φωτογράφου-κινηματογραφιστή ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ , με θέμα << ΣΕΛΤΣΟ -ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΘΥΣΙΑΣ >>.


Η εκδήλωση τέλει υπό την αιγίδα του δήμου Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ και της Δημ. Ενότητας ΤΕΤΡΑΦΥΛΙΑΣ . Η προβολή θα γίνει μετά το πέρας της ημερίδας που διοργανώνει ο Δήμος μας, με θέμα <<ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ>> στον ίδιο χώρο, με ώρα έναρξης την 20.00 ώρα.  Διαβάστε περισσότερα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος