Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ο διάλυσος

Ο διάλυσος ήταν ένα μεταλλικό αντικείμενο αγνώστου προελεύσεως και είχε, κατά την παράδοση,  την ιδιότητα να διευκολύνει τη γέννηση των παιδιών.

Η μάνα μου είχε δύσκολη εγκυμοσύνη και απ τον Ξηρόκαμπο της έστειλαν το διάλυσο.  Είχε χρώμα ασημί και μέγεθος μικρού κέρματος. Ήταν τρυπημένος στην άκρη και με μια αλυσίδα, μπορούσες να τον φορέσεις στο λαιμό σα φυλαχτό. Την συμβούλεψαν, να  δώσει στο παπά να διαβάσει το διάλυσο και για μερικές μέρες  να τον αφήσει στην εκκλησία. Ύστερα να τον φορέσει για να γεννήσει ανώδυνα. Η μάνα μου γέννησε πριν τον χρησιμοποιήσει. Αργότερα τον πήρε απ την εκκλησία και τον επέστρεψε στον κάτοχο.

Κόρακας
Διάλυσο ελάχιστοι άνθρωποι  είχαν. Ήταν κάτι πολύ σπάνιο, δεν υπήρχε στο εμπόριο. Κατά την παράδοση τον εύρισκαν σπανιότατα στις κορακοφωλιές. Όταν τα κλωσημένα αυγά δεν έβγαζαν πουλάκια ο κόρακας χρησιμοποιούσε το διάλυσο.
Ο κόρακας είναι σπάνιο πουλί, μοιάζει αλλά δεν έχει καμία σχέση με τις κουρούνες που αφθονούν στην Ελληνική ύπαιθρο. Ζει περισσότερα από 200 χρόνια, εξού και η λέξη κοράκιασε*,  φτιάχνει τη φωλιά του σε απάτητους** κρημνούς.

Ο πατέρας μου, έφηβος, βόσκοντας τα πρόβατά του στα Βαλαριά, εντόπισε μια κορακοφωλιά. Σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί την περίπτωση. Επεχείρησε να πάρει τα αυγά με σκοπό να τα βράσει και να τα επιστρέψει στη φωλιά. Ο κόρακας σύμφωνα με την παράδοση θα εύρισκε ή θα έφτιαχνε το διάλυσο. Φυσικά απ τα βρασμένα αυγά δεν θα έβγαιναν πουλάκια, αλλά ο πατέρας μου θα έκλεβε το διάλυσο απ τη φωλιά του κόρακα. Στάθηκε όμως αδύνατο να πλησιάσει τη φωλιά του, επειδή ο κρημνός ήταν πράγματι απάτητος.  
Έτσι το εγχείρημα απέτυχε και ένα άλλο εφηβικό όνειρο έσβησε.  
Κοράκιασε*  = έζησε πάρα πολλά χρόνια.
απάτητος*= απροσπέλαστος, απλησίαστος, είναι αδύνατο να πατηθεί.

Διαβάστε, Η νεράιδα στο Βαλαρίτη ποταμό  (λαογραφική παράδοση)
Κώστας Α. Παππάς  Καλεντίνη  10-7-2011
Ανδρέας Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος