Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Το κάψιμο του Ιούδα (Κρητικό έθιμο)

Ένα ιδιαίτερο έθιμο της Κρήτης είναι το κάψιμο του Ιούδα. Αμέσως μετά το "Χριστός Ανέστη", ανάβουν στη πλατεία της εκκλησίας φωτιά και καίνε το ομοίωμα του Ιούδα. Σήμερα με αγροτικά αυτοκίνητα μεταφέρουν χαμόκλαδα και ξύλα από το δάσος για ν ανάψουν μεγάλη φωτιά.
Παλιότερα η μεταφορά των ξύλων ήταν δύσκολη υπόθεση. Χρειάζονταν «πολλά γομάρ ξύλα»* να κάψουν τον Ιούδα. Την  όλη σκηνοθεσία  αναλάμβαναν κυρίως  νέοι από 16 ως 25 ετών.

Στον Κεφαλά Αποκορώνου ο μπάρμπα Κωστής  είχε το σπίτι του κοντά στην εκκλησία. Πάντα στην αυλή του είχε μερικά δεμάτια ξύλα για να φουρνίζει και ν ανάβει το τζάκι του. Οι νέοι κάθε χρόνο, την τελευταία νύχτα του έκλεβαν τα μισά,  για ν απολαύσουν το μεταμεσονύχτιο  υπέροχο θέαμα.
Μια χρονιά προκειμένου ν  αποτρέψει τους νεαρούς απ την ξυλοκλοπή, έδεσε όλα τα δεμάτια μ ένα χοντρό σχοινί, το οποίο χωρίς να φαίνεται, πέρασε απ το παράθυρο μέχρι το κρεβάτι που κοιμούνταν. Στην άκρη του σχοινιού έδεσε ένα κουδουνάκι.
Με την πρώτη επιχείρηση,  χτύπησε το κουδουνάκι, βγήκε ο Κωστής   στην πόρτα και έδιωξε σιχτιρίζοντας τους νεαρούς ξυλοκλέφτες.
Λίγο αργότερα ξαναχτύπησε το κουδουνάκι και επαναλήφτηκε το προηγούμενο σκηνικό.   Ύστερα επικράτησε ησυχία και ο μπάρμπα Κωστής πήρε ένα υπνάκο.
Πλησίασε η ώρα της Ανάστασης, ο μπάρμπα Κωστής βγαίνοντας απ το σπίτι είδε να λείπουν όλα τα δεμάτια και το σχοινί κομμένο.
Φτάνοντας στην πλατεία πλησίασε τους νεαρούς και ρώτησε.
-          Τι σας έκανε αυτός (δείχνοντας τον Ιούδα)  και θα τον κάψετε;
-          Πρόδωσε το Χριστό, απάντησε ένας  νεαρός.
-          Αυτόν τον κλέφτη, που πρόδωσε απόψε τον πατέρα του, εγώ τι πρέπει να τον κάνω; συνέχισε ο μπάρμπα Κωστής, δείχνοντας το γιό του.      

«πολλά γομάρ ξύλα»*= πολλά φορτώματα ξύλα με το γαϊδούρι.
Την ιστοριούλα αφηγήθηκε Κεφαλιανός στο καφενείο του  Ζαχάρη. Το όνομά του  δυστυχώς δεν ενθυμούμαι.
Διαβάστε "ΑΣΤΕΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ"  Η λογίστρια της ιδιωτικής κλινικής
                                                      Ποιός θα φάει το βούτυρο και ποιός το ξινόγαλο;       
                                       Και έτρεχεν ......... ο Μιχάλης να προλάβει τις κάρτες .....
Αύγουστος 2011 Κώστας Α. Παππάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος