Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Προπολεμικά χαρτονομίσματα


Ως γνωστό, μετά την κατάρρευση του Ελληνικού κράτους (1941)  τυπώθηκαν νέα χαρτονομίσματα, μεγάλης ονομαστικής αξίας, άνευ αντικρίσματος σε χρυσό, γι αυτό η πραγματική τους αξία ήταν μηδαμινή. Με ένα εκατομμύριο δεν αγόραζες ούτε ένα κόκορα !  Ποτέ δεν απέκτησαν πραγματική  αξία και η πλειοψηφία των κατόχων  τα πέταξαν σαν άχρηστα χαρτιά.
Χαρτονόμισμα έκδοσης Οκτωβρίου 1944   500.000.000 δρχ.

Αντίθετα τα προπολεμικά χαρτονομίσματα ήταν μεγάλης πραγματικής αξίας. Η δραχμή ήταν ισχυρό νόμισμα την εποχή του Μεταξά. Μετά το 1941 και αυτά τα χαρτονομίσματα έχασαν την αξία τους. Σήμερα έχουν σημαντική συλλεκτική αξία.
Στην πιο κάτω φωτογραφία απεικονίζω ένα χαρτονόμισμα 1000 δραχμών έκδοσης  4ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1926.  
Μέσα στον κύκλο απεικονίζεται ο Ηπειρώτης ευεργέτης, ιδρυτής και πρώτος διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος  Γεώργιος Σταύρου. 


Ο κάτοχος του χαρτονομίσματος είπε:  
Ο πεθερός μου, τα προπολεμικά χαρτονομίσματα (τα λεγόμενα Γεωργίου Σταύρου)  τα κρατούσε γιατί πίστευε ότι θα επανακτήσουν την αξία τους. Μάλιστα επί εμφυλίου πολέμου του πρότειναν να τα ανταλλάξει με λίρες και αρνήθηκε. Αργότερα,  μερικά  τα έδωσε  σε μένα να τα κρατήσω ως ενθύμιο.  Τα διατηρώ σε πολύ καλή κατάσταση. 
Αν κάποιος συλλέκτης ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει στο mail:  protomastoras@hotmail.gr  




Κάντε κλικ στη παρακάτω εικόνα είναι ιστολόγιο που ασχολείται με θέματα παλαιών χαρτονομισμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος