Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Kαμάρες, γιοφύρια, γέφυρες, ΔΕΚ 2006.mpg





Είναι η τρίτη καμάρα της  Άνω Καλεντίνης.
 Η πρώτη ήταν κτισμένη κοντά στο σπίτι του Θεοχάρη Βήχα, στη σημερινή τοποθεσία  "Παλιοκάμαρα",  έχει γκρεμιστεί κατά τη δεκαετία του 50 λόγω ανύπαρκτης  συντήρησης. Η δεύτερη,   «καμάρα Πλαστήρα στο Πλακουτσόρεμα»,  δίπλα στο σημερινό νερόμυλο της Καλεντίνης, σώζεται, αλλά είναι μικρή και τόσο ασηντήρητη που μπορεί να περνάς δίπλα και να μη την βλέπεις. Η τρίτη «καμάρα Βρατσίστα»,  παραμένει αγέρωχη και αναλλοίωτη στο χρόνο. Είναι ένα πολύ σημαντικό ιστορικό στολίδι της Περιοχής μας. 
Ο Αριστείδης Σχισμένος (συγγραφέας – εκπαιδευτικός) γράφει:
……  Οι ανάγκες (διακομιστικές) ωθούν τους ανθρώπους σε συνεργασία και κοινή προσπάθεια.
Κάπως έτσι οι κάτοικοι της περιοχής και με τη βοήθεια του δεσπότη της Λάρισας Βησσαρίωνα έφτιαξαν το ονομαστό γεφύρι της Άνω Καλεντίνης γύρω στα 1515-1525, περίπου την ίδια εποχή με την ξακουστή γέφυρα Κοράκου στον Αχελώο ποταμό στις Πηγές Άρτας. Οι δύο γέφυρες (Άνω Καλεντίνης και Κοράκου) διευκόλυναν τις εμπορικές σχέσεις της Άρτας με τη Θεσσαλία, αλλά και την ευρύτερη ακόμη περιοχή.
Είναι δηλαδή η τρίτη γέφυρα της Άνω Καλεντίνης, η οποία αργότερα πήρε και την ονομασία Γέφυρα του Βρατσίστα, από την οικογένεια του Βρατσίστα που κατοικούσε πολύ κοντά στο γεφύρι, ένα από τα παλιότερα πέτρινα γεφύρια του νομού μας.
Εξυπηρέτησε ανθρώπους και ζώα μέχρι την εμφάνιση των αυτοκινήτων και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, περιθωριοποιήθηκε στα φθοροποιά στοιχεία της φύσης.  …………
Για περισσότερες λεπτομέρειες  διαβάστε το σύνδεσμο:  http://erevnanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=231:i-gefyra-tou-vratsista-ekpempei-sos&catid=91:sxismenos&Itemid=241

foto από τη σελίδα     http://www.petrinagefiria.uoi.gr/gefiri.php?id=12   
Ιστορικά και Λαογραφικά στοιχεία: Λέγεται στο χωριό ότι κτίστηκε επί Ενετών 
Προφορικές Μαρτυρίες: Παύλος Βρατσίστας (γ. το 1924)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος